8/15/2022

Janusmed fosterpåverkan

Janusmed fosterpåverkan – Ovesterin

Janusmed fosterpåverkan tillhandahåller bedömningar av eventuella risker för fostret, när en gravid kvinna använder olika läkemedel. Observera att texterna är generella, och att en bedömning måste göras i varje enskilt fall. Om du inte är medicinskt utbildad, läs först vår information för patienter och allmänhet.

För att komma till startsidan för Janusmed fosterpåverkan och för att göra sökningar klicka här.

Tillbaka till index
1 1
1 1

Estriol

Estriol

Klass: 1

Produkter

Blissel, Estrokad, Oestriol Aspen, Oestriol Imi Pharma,......

Blissel, Estrokad, Oestriol Aspen, Oestriol Imi Pharma, Oestriol Mylan, Ovesterin
ATC-Koder

G03CA04

G03CA04
Substanser

estriol

estriol
Bedömning

Estriol kan utan risk tillföras under graviditet vid normal dosering.

Estriol kan utan risk tillföras under graviditet vid normal dosering.
Bakgrund

Estriol är ett svagt östrogen som har indikationen lindring av lokala östrogenbristsymtom. Det är osannolikt att behandling i normal dosering under graviditet skulle kunna ha negativ påverkan på fostret.

I det svenska Medicinska födelseregistret finns uppgifter om 87 barn som var exponerade för estriol i tidig graviditet - inget av dem hade någon missbildningsdiagnos. Dock var 17 barn (mot 5 förväntade) för tidigt födda, och sex barn (mot 2-3 förväntade) var små för tiden, vilket kan förklaras av att hela 20 barn var födda i flerbörd (mot 2-3 förväntade).

 

Estriol är ett svagt östrogen som har indikationen lindring av lokala östrogenbristsymtom. Det är osannolikt att behandling i normal dosering under graviditet skulle kunna ha negativ påverkan på fostret. I det svenska Medicinska födelseregistret finns uppgifter om 87 barn som var exponerade för estriol i tidig graviditet - inget av dem hade någon missbildningsdiagnos. Dock var 17 barn (mot 5 förväntade) för tidigt födda, och sex barn (mot 2-3 förväntade) var små för tiden, vilket kan förklaras av att hela 20 barn var födda i flerbörd (mot 2-3 förväntade).
   Författare

   Karin Källén och Birger Winbladh för Region Stockholm.

   Karin Källén och Birger Winbladh för Region Stockholm.
   Uppdaterat

   Innehållet uppdaterat 12/10/2021
   Uppgifterna från födelseregistret är hämtade 4/1/2020

   Fasstexter
   För patienter och allmänhet