FAQ Janusmed njurfunktion

Var finns Janusmed njurfunktion?

Janusmed njurfunktion finns på webben och kan också integreras i journalsystem.

Med vilken formel skattas eGFR i Janusmed njurfunktion?

Janusmed njurfunktion skattar eGFR med kreatinin och man kan också mata in cystatin C-baserade eGFR. För kreatininbaserade eGFR används den reviderade Lund-Malmöformeln. Cystatin C-baserade eGFR fås färdiguträknade från lab och helst bör dessa vara skattade genom CAPA-formeln. Om man inte har tillgång till kreatin eller cystatin C-baserat eGFR kan man välja njurfunktionsintervall i matrisen för att visa rekommendationer för de läkemedel man är intresserad av.


Vad är skillnaden mellan relativt eGFR och absolut eGFR?

Ett relativt eGFR (mL/min/1,73 m2) är normerat för en ”normal” kroppsyta medan absolut eGFR (ml/min) tar hänsyn till patientens längd och vikt. Relativt eGFR är det som oftast visas i laboratorielistor och ett lämpligt mått för att följa njurfunktionens utveckling. Absolut eGFR (ml/min) är det mest korrekta att använda vid beräkning av underhållsdosering av läkemedel. För de flesta vuxna patienter ligger absolut och relativt eGFR nära varandra om ingen omräkning behövs göras.


Vilka patienter är inte lämpliga att använda Janusmed njurfunktion för?

Stödet ska inte användas vid snabba akuta förändringar i kreatinin, till dialyspatienter, vid graviditet eller till patienter under 18 år.


När ska jag inte använda kreatininbaserat eGFR?

Det finns risk att överskatta eGFR om patienten är kraftigt avmagrad (BMI< 20 kg/m2)  och har lågt kretatin. På samma vis föreligger risk för underskattning av eGFR om patienten har BMI> 40 och högt kreatinin (patienten med stor muskelmassa och/eller stort intag av proteiner). Vid dessa fall bör eGFR skattas med cystatin C.


När ska jag inte använda cystatin C-baserat eGFR?

Risk för underskattning föreligger om malignitet med cellsönderfall föreligger eller om patienten behandlats med glukokortikoider samtidigt som provtagning av cystatin C skett. I dessa situationer bör eGFR skattas med kreatinin.


Varför överförs inte alla patientens uppgifter från mitt ordinationssystem?
Vilka uppgifter som förs över beror på hur integrationen av Janusmed njurfunktion gjorts. I dagsläget kan födelsedatum, kön och kreatininvärde överföras från journalsystem. Därefter finns möjlighet att lägga till längd och vikt för att skatta absolut eGFR baserat på kreatinin. Observera att cystatin C eGFR relativt inte kan överföras från journalsystem och att detta inte går att lägga till manuellt.


Anpassas rekommendationerna i Janusmed njurfunktion efter min patients aktuella dos?

Nej, Janusmed njurfunktion tar inte hänsyn till aktuell dosering då detta inte är tekniskt möjligt. Om du t ex har ett läkemedel med klassificeringen C och väljer att sänka dosen kommer klassificeringen fortfarande vara C efter sänkningen.


Kan jag se om ett läkemedel kan påverka njurfunktionen?

Ja, Janusmed njurfunktion visar om ett läkemedel har risk för njurpåverkan. Dessa markeras i kolumnen ”Risk för njurpåverkan” i matrisen med en röd diamant med utropstecken (se bild nedan)


Varför kan rekommendationerna i Janusmed njurfunktion skilja sig från andra källor?

Janusmed njurfunktions innehåll baseras på flera olika underlag, såsom SPCer och vetenskapliga artiklar, vilket gör att rekommendationerna kan skilja sig från andra källor. Om man har synpunkter eller frågor kring specifika rekommendationer får man gärna ta kontakt med oss via kontaktformulär.


Hur ofta uppdateras Janusmed njurfunktion?

Kunskapsstödet uppdateras minst fyra gånger årligen.


Hur gör jag om jag har svårt att förstå kunskapsstödet?

Vi rekommenderar att du går utbildningen för Janusmed njurfunktion som finns på Lärtorget innan du börjar använda kunskapsstödet samt läser igenom Användarhandledning.